UTRECHT - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verwacht dat Rabobank de komende tijd nog te maken zal hebben met relatief grote verliezen op leningen.

S&P verlaagde daarom dinsdag zijn 'outlook' voor de kredietwaardigheid van stabiel naar negatief. Dit kan een voorbode zijn op een lagere kredietbeoordeling van Rabobank.

S&P stelt dat de bankensector voorlopig last zal blijven houden van de zwakke economische omstandigheden. Hierdoor komen relatief meer bedrijven en consumenten in betalingsproblemen. Banken moeten hiervoor voorzieningen treffen wat ten koste gaat van de resultaten.

Kredietverliezen
Rabobank heeft door de recessie ook te maken met een toename van kredietverliezen. S&P denkt dat dit ook de komende tijd zo zal zijn.

Rabobank is een van de meest kredietwaardige banken ter wereld. De bank heeft bij S&P en Moody's, een ander belangrijk kredietbeoordelingsbureau, een AAA-kredietbeoordeling. Dit is de hoogste waardering die er is.

Moody's besloot overigens in oktober al zijn 'outlook' voor de kredietwaardigheid van Rabobank te verlagen van stabiel naar negatief. Het minder bekende bureau Fitch hanteert sinds 2002 al de lagere kredietwaardering AA+.

Financieringskosten
Een verlaging van de kredietwaardering betekent dat Rabobank te maken krijgt met hogere financieringskosten. Het verschil tussen triple A, zoals de AAA-rating wel wordt genoemd, en het volgende treetje AA+ is echter niet zo groot.

Rabobank lijdt wel gezichtsverlies. De bank gaat er in reclame-uitingen prat op bij verschillende kredietbeoordelaars een AAA-rating te hebben.