AMSTERDAM - De totale waarde van markt voor internationale fusies en overnames zakt volgens een inventarisatie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dit jaar met 56 procent in, de sterkste daling sinds 1995.

De val is voornamelijk het gevolg van een 60 procent-daling in de waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames door bedrijven uit de OESO-landen, aldus de in Parijs gevestigde organisatie van rijke landen.

Volgens de dinsdag vrijgegeven studie spenderen deze bedrijven in 2009 454 miljard dollar aan buitenlandse fusies en overnames tegen 1 biljoen dollar in 2008.

Opkomende landen
De daling is echter ook het gevolg van stekte daling van fusies en overnames in en door opkomende landen. Bedrijven uit Brazilie, China, India, Indonesie, Rusland en Zuid-Afrika doen in 2009 voor 46 miljard dollar zaken op de internationale fusie- en overnamemarkt, 62 procent minder dan in 2008.

De gecombineerde omvang van fusies en overnames gericht op deze landen neemt dit jaar af met 40procent tot 80 miljard dollar, aldus de OESO.

In een toespraak waarschuwt secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO dat voor economische groei benodigde investeringen een schaal hebben "die de aanwezige publieke middelen te boven gaat". Hij hekelt daarom "protectionisme" dat in de weg staat van grensoverschrijdende investeringen door bedrijven.