AMSTERDAM - De recessie die de wereld de afgelopen anderhalf jaar in zijn greep hield, heeft zijn sporen nagelaten in de taal. De woorden hypotheekleed en recessionista zijn beide genomineerd voor de titel woord van het jaar 2009.

Hypotheekleed, de ellende die het gevolg is van de onmogelijkheid de rente voor een hypotheek te voldoen en recessionista, de modebewuste vrouw die ook tijdens een recessie modieuze kleding en accessoires koopt, maar wel haar uitgaven beperkt, zijn twee van de tien genomineerde woorden.

Voor 2008 kwam het woord bankendomino in aanmerking, dat verwijst naar een reeks faillissementen van onderling verweven financiële instellingen die stuk voor stuk insolvabel worden. Uiteindelijk won toen het woord swaffelen, oftewel het geslachtsdeel (van mannen) laten slingeren en moedwillig tegen een object aantikken.

Funemployed
Ook in de Amerikaanse variant van de verkiezing namen economisch getinte woorden een voorname plaats op de genomineerdenlijst in. 'Funemployed' bijvoorbeeld, de recent verworven status van werkloosheid gebruiken om plezier te maken of nieuwe interesses te ontdekken.

Ook 'zombie bank', een financiële instelling die met overheidssteun overeind gehouden wordt en 'freemium', een bedrijfsmodel waarin bepaalde diensten gratis aangeboden worden, haalden de lijst.

Internet
Uiteindelijk werd het woord 'unfriend' de winnaar in de Verenigde Staten, het dumpen van virtuele vrienden op sociale netwerksites zoals Facebook. De Nederlandse versie ontvrienden dingt hier overigens ook mee naar de titel. Het vertegenwoordigt samen met twitterazzo, oftewel een fanatieke twitteraar, de twee internetgerelateerde woorden op de lijst.

In de Verenigde Staten waren de techwoorden 'hashtag' (# in Twitter), 'intexticated' (sms'en tijdens het autorijden), 'netbook', 'paywall' (het blokkeren van de toegang van het betaalde deel van een website) en 'sexting' (per mobiel seksueel geladen teksten en foto's versturen) genomineerd.

De woord van het jaar-verkiezing is een samenwerking van dagblad De Pers en Van Dale Uitgevers. Stemmen kan nog tot en met woensdag 16 december 14.00 uur op de website woordvanhetjaar.nl.