AMSTERDAM - Van begin af aan was het de bedoeling beleggers veel geld afhandig te maken. Met glanzende brochures, tv-reclames en kantoren op chique locaties wilden de mensen achter Golden Sun en Royal Dubai vertrouwen kweken waardoor beleggers zouden instappen.

Dat betoogde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam, waar de twee aanklagers gevangenisstraffen eisten tot vijf jaar.

Wat het OM betreft, behoren Mirko van O., Daan B. en Olav B. de zwaarste straffen te krijgen, namelijk respectievelijk vijf, vijf en 4,5 jaar cel. De rechtbank zou deze straffen moeten opleggen wegens (leiding geven aan) oplichting en valsheid in geschrifte. Er zou ruim 19 miljoen euro zijn verdwenen van in totaal 230 beleggers.

Het fonds Golden Sun zou beleggen in luxe villa's en een hotel in Turkije. Royal Dubai zei te investeren in vastgoed in het Arabische land. De beleggers investeerden allen meer dan 50.000 euro, de fondsen beloofden een jaarlijks rendement van 12 procent en na drie jaar zouden de beleggers hun inleg gegarandeerd terugkrijgen.