TOKIO - Japan pompt nog eens 7,2 biljoen yen (55 miljard euro) in het bedrijfsleven als onderdeel van een stimuleringspakket om de grootste economie van Azië op gang te helpen.

De Japanse overheid maakt zich zorgen over de schade die een dure yen, de werkloosheid en de aanhoudende deflatie de economie kan berokkenen en wil voorkomen dat het land terugvalt in een recessie.

De Japanse economie, na die van de Verenigde Staten de grootste ter wereld, laat sinds het tweede kwartaal van dit jaar weer groei zien. Analisten vrezen echter dat de groei in het derde kwartaal flink is afgenomen. Woensdag komen herziene cijfers naar buiten.

Pakket
Het totale stimuleringspakket van omgerekend 169 miljard euro behelst onder meer het afgeven van garanties op leningen voor het midden- en kleinbedrijf, het op peil houden van de werkgelegenheid en maatregelen om consumenten ertoe te bewegen energiezuinige apparatuur te kopen.

''Wij hebben een pakket samengesteld gericht op werkgelegenheid, het milieu en de economie'', zei vicepremier Naoto Kan.

Yen
De kracht van de yen speelt de Japanse economie al tijden parten. Begin deze maand daalde de dollar tot het laagste punt ten opzichte van de yen in veertien jaar. Dat is vooral schadelijk voor exporterende bedrijven.

Als de Japanse munt sterker is ten opzichte van de Amerikaanse munt, zijn Japanse producten in de Verenigde Staten duurder en daalt de vraag naar Japanse exportgoederen.

Staatsobligaties
Als onderdeel van de financiering van stimuleringsmaatregelen wil de Japanse overheid voor circa 62 miljard euro aan staatsobligaties uitgeven.

De Japanse staatsschuld bedraagt ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product. Dat werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door enorme overheidsuitgaven in de jaren negentig om de economie te stimuleren.