Ook dit seizoen was Boer zoekt vrouw een favoriet bij Uitzending gemist. Blijft de vraag hoeveel boeren een gemiste uitzending konden inhalen. Immers, voor ADSL zijn plattelandbewoners vaak onbereikbaar, de kabel komt er niet en ook mobiele datanetwerken zijn er niet op hun best.

Robert Bitter | Logica

Breedband is een heerlijk product. Je hoeft er niets voor te doen om met enige regelmaat een briefje van je aanbieder te ontvangen dat je zonder prijsverhoging voortaan meer bandbreedte krijgt. Lang leve de concurrentie tussen KPN en de kabelaars.

Inmiddels maken de laatste duidelijk dat het koper van KPN in ademnood is, maar in gebieden waar glasvezel ‘dreigt’ te worden aangelegd, is de concurrentie nog lang niet over.
Op het platteland is dat natuurlijk anders. Kabel komt er niet en over koper kan niet altijd breedband geleverd worden. Hoe verder je van de telefooncentrale zit, hoe minder snel ADSL wordt en na 8 kilometer houdt het helemaal op.

Burgerrecht
In een aantal landen vindt de overheid inmiddels dat breedband internettoegang een burgerrecht is, zoals aansluiting op de waterleiding, het elektriciteits- of telefoonnet. Eind volgend jaar moet iedereen in Duitsland en Finland 1 Mb kunnen krijgen. In Italië 2 Mb. In Engeland wordt het ook 2 Mb maar dan pas in 2012. En in al die landen is het boter bij de vis: tenminste een deel van de kosten is voor rekening van de overheid.

De politieke keuzes zijn opmerkelijk. Dat het leven ongemakkelijk is met minder dan 1 Mb, maakt het nog niet automatisch een erg slimme keuze om voor het platteland internettoegang op 1 Mb of 2 Mb vast te prikken. Misschien dat tegen de tijd dat het klaar is, de reclameslogan toch moet worden: wij doen het hier lekker kalm aan! De Finnen zien die bui hangen en hebben hun plannen uitgebreid: ze gaan nu voor 100 Mb in 2015.

Glasvezel
Dus dan maar gelijk iedereen aan de glasvezel? Per aansluiting kost een netwerk dat ieder huis bereikt ongeveer twee keer zoveel als een netwerk met 95 procent dekking. Zonder overheid komt er dus geen glasvezel op het platteland. Dat is echter allerminst reden om nu meteen belastinggeld in het weiland te stoppen.

Toen telefonie tot universele dienstverlening werd verheven, was het alles of niets. Kunnen bellen of niet kunnen bellen. Een koperkabeltje in de meterkast of niet. Die tijd is voorbij. Het platteland betekent geen digitale tweedeling. Plattelanders kunnen al uitwijken naar internettoegang via satelliet.

Dekking
Op veel plaatsen zal de dekking van mobiel internet snel verbeteren. Misschien is er voor echte uithoeken nog een bescheiden boterham te verdienen met een paar WiMAX opstelpunten.
Kosten en baten afwegen heeft daarom meer zin dan in de politieke arena vragen wie er meer biedt.

Daarbij is niet op voorhand te voorspellen hoe de uitkomst van de afweging gaat veranderen. Misschien wordt ook het leven zonder 100 Mb echt ondraaglijk. Misschien dat ook in de toekomst een boer met minder toch nog een vrouw kan vinden.

Robert Bitter is Principal Consultant bij Logica Management Consulting