DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën verlengt de garantieregeling die ervoor moet zorgen dat de kapitaalmarkt goed functioneert en dat banken elkaar weer geld gaan lenen.

De EU-landen maakten in oktober vorig jaar gezamenlijke afspraken over de regeling, Nederland opende toen een garantstelling voor in totaal 200 miljard euro. Dat betekent dat Nederlandse banken hun leningen door de staat kunnen laten garanderen.

De EU-landen constateren nu dat het sinds vorig jaar weliswaar beter gaat op de kapitaalmarkt, maar dat het herstel nog fragiel is. Daarom wordt de garantieregeling verlengd tot en met 30 juni volgend jaar.

Premies
Om banken te stimuleren zich weer op andere manieren te gaan financieren, worden de premies wel verhoogd per 1 januari volgend jaar, aldus Bos in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de meest kredietwaardige, en dus veilige, leningen betalen banken dan 1,23 procent aan garantiepremie. Voor de meest risicovolle leningen moeten banken 1,63 procent van het geleende bedrag ophoesten.

Geleend
Tot nog toe is door zes Nederlandse bankinstellingen voor in totaal 52 miljard euro aan garanties gevraagd. De financiële instellingen die een beroep hebben gedaan op de regeling zijn ING, Fortis, SNS, NIBC, LeasePlan en Achmea.

De verlenging van de regeling moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en door de Europese Commissie.