Met tomeloze energie heeft de overheid ons dit jaar overspoeld met nieuwe wet- en regelgeving. Alleen al op Prinsjesdag 2009 zijn er maar liefst zes nieuwe belastingwetten ingediend.

De staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager, die over belastingen gaat, toont zich een ambitieuze bewindspersoon binnen het kabinet. Op 3 november wist hij zonder al teveel kleerscheuren de nieuwe schenk- en erfbelasting door de Tweede Kamer te loodsen.

Op 19 november was hij opnieuw succesvol door alle belastingplannen veilig en praktisch ongeschonden aanvaard te krijgen door een mokkende Tweede Kamer. De volksvertegenwoordigers waren namelijk niet zo blij met de hoeveelheid aan nieuwe regelgeving waarover zij in korte tijd moesten beslissen.

Zwartspaarders
Inmiddels is De Jager berucht en bemind om zijn jacht op Nederlandse zwartspaarders die hun vermogens voor de Nederlandse fiscus verborgen proberen te houden in belastingparadijzen.

Europa doet ook haar best. De aanpassing van de BTW aan de Europese richtlijnen gaat in 2010 grote gevolgen hebben voor alle Nederlandse ondernemers.

Er is ook veel blijven liggen aan broodnodige regelgeving. Denk alleen al aan het ontslagrecht waar het kabinet dit jaar geen duidelijkheid over heeft weten te verschaffen. Het is aan de rechters om deze wetgevingslacune te vullen. En ook zij komen er niet altijd uit. Onlangs heeft de Hoge Raad de kantonrechtersformule fors beperkt.

Veranderingen
Deze special bevat een greep uit de veranderingen die we per 1 januari 2010 kunnen verwachten, en wat nog verstandig is om in 2009 te doen.

Mogelijk kunt u nog tijdig maatregelen nemen om van huidige gunstige regelingen te profiteren, of beslissingen uitstellen om te profiteren van gunstigere regelingen in het volgende jaar.