AMSTERDAM - De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar de nieuwste zakelijke ontwikkelingen en innovatieve bedrijven op het Afrikaanse continent. In deze aflevering: De Zazu-hoorn wordt de concurrent van de Vuvuzela op het WK in Zuid-Afrika.

In de zomer van 2010 is Zuid-Afrika hét centrum van de wereld, want dan wordt daar het WK voetbal gespeeld. Eén voorspelling alvast: dat wordt een hoop herrie. De Vuvuzela, die luidruchtige toeter, hebben we al leren kennen tijdens de Confederations Cup van afgelopen zomer. Maar er is nu ook een minder luidruchtige concurrent op de markt: de Zazu-hoorn.

Ontwerper en ondernemer Fanie Neethling kwam met het idee voor de nieuwe hoorn. Als kind woonde hij in een boerderij niet ver van de stad Kimberley. De inspiratie voor de Zazu vond hij in de dieren in zijn omgeving. Om precies te zijn: in de hoorn van de kudu, een soort antilope die veel voorkomt in Zuid-Afrika.

De plastic hoorn is nu al verkrijgbaar in een aantal deelnemende landen en de Zuid-Afrikaanse makers hopen op een WK-hit.

Bekijk ook de andere afleveringen