MILAAN - Landen met oplopende schulden brengen de houdbaarheid van een economisch herstel in de komende jaren in gevaar.

Dat zei vice-secretaris-generaal Pier Carlo Padoan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) in een zondag gepubliceerd interview met de grootste Italiaanse krant Corriere della Sera. Padoan is sinds begin deze maand tevens de nieuwe hoofdeconoom van de organisatie.

Vraag
Landen stimuleerden het economisch herstel door geld in de economie te steken. Daarvoor namen ze grote schulden op zich. Op die manier hoopten ze de vraag naar goederen te stimuleren.

De vraag zal volgens Padoan echter ''onvoldoende'' zijn, zelfs in 2011. Volgens de hoofdeconoom kan voor sommige landen de schuldpositie onhoudbaar worden, mede door de wereldwijd toenemende vergrijzing.

Hij rekent erop dat door de stimuleringspakketten het herstel sterker zal zijn dan de markt verwacht. De OECD becijferde in november dat de wereldwijde economische groei volgend jaar uitkomt op 3,4 procent. Voor Nederland gaat de OECD uit van een kleine groei van 0,7 procent over 2010.