LONDEN - De Britse investeerder Candover, sinds 2007 eigenaar van industrieel concern Stork, moet een vorig jaar opgericht miljardenfonds gedwongen sluiten, omdat geldschieters willen uitstappen. In het fonds zit bijna 3 miljard euro.

Daarmee is Candover een van de eerste grote zogenoemde private equityhuizen die slachtoffer wordt van de kredietcrisis. De onderneming is afhankelijk van kapitaal van institutionele beleggers om investeringen in bedrijven te kunnen doen.

De beleggers lagen overhoop met Candover, omdat de onderneming een belofte om zelf geld in het fonds te steken niet kon waarmaken. Private equityhuizen hebben het door de crisis moeilijk, omdat er minder geld is om in de fondsen te steken.

Toekomstperspectief
Volgens het Financieele Dagblad worden bedrijven waarin Candover heeft belegd, waaronder Stork, niet direct geraakt. ''Het toekomstperspectief van Candover is in negatieve zin beïnvloed. Voor de financiering van Stork heeft dat echter geen gevolgen'', aldus financieel directeur Hans Turkesteen van Stork zaterdag in de krant.