AMSTERDAM - Pieter Lakeman kan strafrechtelijk vervolgd worden voor zijn oproep spaargeld bij DSB weg te halen. Dat bleek vrijdag op het symposium DSB-leed van de Universiteit Leiden waar de Volkskrant over bericht.

Hoogleraren en advocaten bekeken de DSB-affaire nauwlettend en kwamen tot de conclusie dat Lakemans oproep tot een zogenaamde bankrun mogelijk een misdrijf is.

De voorman van de Stichting Hypotheekleed is onder meer te vervolgen op basis van artikel 142 (opzettelijke verstoring van de rust door valse alarmkreten of signalen). Ook zou Lakeman volgens de experts aangeklaagd kunnen worden wegens smaad en het verspreiden van onwaarheden.

Lakeman deed zijn oproep begin oktober in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland, omdat volgens hem het failliet van de bank de enige manier voor gedupeerden was om nog wat van hun geld terug te zien. Nog geen drie weken later werd de bank van Dirk Scheringa failliet verklaard.

Controleerbaar
In november zei Nout Wellink van De Nederlandsche Bank in het televisieprogramma Buitenhof al dat de oproep van Lakeman onnodig was. "DSB had nog voldoende liquiditeit in huis, de kettingreactie die na de oproep ontstond was echter niet meer te controleren en leidde uiteindelijk tot het faillissement van DSB."

Over de aansprakelijkheid van onder meer Dirk Scheringa, Gerrit Zalm, de Autoriteit Financiele Markten en DNB konden de juristen het niet eens worden, zo schrijft de krant.

Zie ook: dossier DSB