AMSTERDAM - Goldman Sachs zou het niet gered hebben zonder overheidssteun. Dat zegt de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner in een interview met het financiële persbureau Bloomberg.

Geithner reageert daarmee op uitlatingen van Goldman-directeur Lloyd Blankfein, die deze week in een interview voor het januarinummer van Vanity Fair zei dat de bank de financiële crisis ook wel zelfstandig zou hebben overleefd. "We zouden niet gefaald hebben", aldus Blankfein, "We hadden cash".

De minister trekt dat in twijfel. Volgens hem had geen van de grote financiële instellingen op Wall Street het overleefd als de overheid niets had gedaan. Het hele financiële stelsel stond op het hoogtepunt van de crisis aan het randje van de afgrond.

"Banken en andere financiële instellingen moeten dit jaar terughoudend zijn met het uitkeren van bonussen", vindt Geithner dan ook.

68,5 miljoen
Goldman Sachs, maar ook concurrenten Morgan Stanley en JPMorgan Chase zouden dit jaar volgens analisten voor een recordbedrag aan bonussen willen gaan uitkeren. Naar verluidt zou Blankfein 68,5 miljoen dollar krijgen als extraatje.

Goldman kreeg ten tijde van de crisis tien miljard dollar en ook nog andere vormen van overheidssteun. Dat geld is inmiddels terugbetaald.

"Er moet een einde komen aan het tijdperk van onverantwoordelijk hoge bonussen", aldus Geithner. "Het grootste probleem van het huidige systeem is dat de bankiers werden betaald om onverantwoord hoge risico's te nemen."

Zie ook: dossier Beloningen