WASHINGTON - Het banenverlies in november in de Verenigde Staten is veel minder groot dan verwacht. Er gingen, exclusief de landbouwsector, 11.000 banen verloren. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

''Dit laat zien dat het herstel daar is'', aldus een vermogensbeheerder tegen persbureau Reuters. Niet eerder sinds het begin van de recessie eind 2007 gingen er in een maand zo weinig banen verloren. In totaal zijn in de VS de afgelopen twee jaar 7,2 miljoen banen geschrapt.

Op de aandelenmarkten was de opluchting dan ook groot. De koersenborden op de Europese beurzen sprongen van rood in het groen en ook op Wall Street was de sfeer bij de opening van de handel uitbundig. Vooral de bankenaandelen sponnen garen bij het gunstige macro-economische nieuws.

Duurzaam herstel
De laatste data zijn een opsteker voor president Barack Obama. De werkloosheid in de VS is de afgelopen jaren opgelopen tot 10 procent van de beroepsbevolking en is onderwerp van politieke strijd. Donderdag riep Obama vooraanstaande zakenlieden, topeconomen en vakbondsleiders op te komen met ideeën om de werkloosheid te bestrijden.

Terwijl 's werelds grootste economie na vier kwartalen krimp weer groeit, bleven er zorgen dat de zwakte van de arbeidsmarkt een duurzaam herstel van de economie in de weg staat. Het zijn vooral stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid die de economie overeind houdt.

Toeval
Niet iedereen is dan ook even optimistisch. ''Hoewel verrassend goed, denken we dat deze cijfers een toevalstreffer zijn. De werkloosheid zal verder oplopen, naar een niveau van 11 procent volgend jaar'', aldus een vermogensbeheerder tegen persbureau Reuters.

In november is de werkloosheid gedaald naar 10 procent van de beroepsbevolking. Analisten rekenden op een werkloosheid van 10,2 procent, hetzelfde percentage als in oktober. Het banenverlies in oktober werd vrijdag ook scherp naar beneden bijgesteld naar 111.000, van een eerder gemeldde 190.000 verloren banen.

In vrijwel alle sectoren waren er vorige maand gunstige ontwikkelingen. In de productiesector gingen 41.000 banen verloren. In oktober waren dat er nog 51.000. In bepaalde branches, onder meer in de dienstverlening en in de gezondheidszorg, kwamen er tienduizenden banen bij.