AMSTERDAM - Marc de B., een van de hoofdverdachten in de fraudezaak rond vastgoedfonds Golden Sun, ontkent daarbij betrokken te zijn. Bij de behandeling van zijn zaak door de rechtbank zei hij donderdag niks met de zaak te maken te hebben.

De zaak Golden Sun, een fonds dat voor beleggers zou gaan investeren in onder meer luxe Turkse villa's en een hotel, telt bijna 230 gedupeerden, die samen zo'n 20 miljoen euro inlegden. De B. zou onder een andere naam zijn opgetreden als financieel directeur.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van onder meer het aftroggelen van geld van mensen voor investeringen die nooit zijn gedaan. Daarnaast zou De B. grote bedragen aan crimineel verkregen geld hebben witgewassen.

2006
In 2006 Hooghuys & Versteeghe, het bedrijf achter de projecten van Golden Sun, opgericht door de vooralsnog spoorloze verdachte Olav B. Hij had een zakenpartner, ene Martin Boekhoorn, die optrad als financieel manager. Het OM vermoedt dat deze Boekhoorn en Marc de B. een en dezelfde persoon zijn.

De B. werd vorig jaar juni opgepakt. Daarmee gloorde voor gedupeerden de hoop dat de zaak zou kunnen worden aangepakt, aangezien andere belangrijke verdachten spoorloos waren. Donderdag bleek dat De B. in 2006 al eens is veroordeeld voor een vergelijkbare oplichtingszaak. Hij kreeg 24 maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

Gevlucht
Naast De B. nam deze week alleen medeverdachte Mirko van O. plaats in het beklaagdenbankje. De andere zes verdachten, waarvoor keurig naambordjes waren neergezet, lieten zich niet zien. Een aantal is vermoedelijk gevlucht naar Thailand.

De meeste verdachten hebben al een strafblad. De B. en Van O. , die beide enige tijd in voorarrest zaten, zijn op vrije voeten, maar mogen Nederland niet uit.

De zaak gaat aanstaande dinsdag verder met de behandeling van de vordering van de benadeelden en het requisitoir. Bij dat laatste zal het OM uit de doeken doen hoe de oplichtingsconstructie volgens haar in elkaar steekt en welke straffen zij zal eisen.