AMSTERDAM - Nederlandse consumenten halen gemiddeld een downloadsnelheid van 8,98 Megabit per seconde. Dat is maar 60 procent van wat door providers wordt beloofd.

De gemiddelde snelheid waarmee geadverteerd wordt is namelijk 14,9 Mb/s, blijkt uit een inventarisatie van Telecompaper. Vooral de reële snelheid van DSL-lijnen valt tegen.

Gemiddeld wordt er bij DSL 55 procent van de geadverteerde snelheid gehaald. Bij glasvezel en kabel ligt dat iets hoger. Daar wordt respectievelijk 62 en 65 procent van de beloofde snelheid gehaald.

Het Net
Van alle providers komen Het Net (68 procent), UPC (66 procent), KPN (65 procent) en Ziggo (64 procent) het dichtst in de buurt kwamen van de beloofde snelheden. XS4ALL, Alice, Online, Tele2 en Telfort scoren onder de 60 procent. Vooral abonnementen die hoge snelheden beloven, halen een lage prestatiescore.

In vorige onderzoeken van Telecompaper lag de gemiddelde downloadsnelheid op 4,95 Mb/s in december 2008 en 2,8 Mb/s in november 2006. De snelheid ligt nu een stuk hoger omdat ook glasvezelaanbiedingen meegenomen zijn in de berekeningen.