AMSTERDAM - Na de integratie van ABN Amro en Fortis zal een middenmoter op de Nederlandse financiële markt ontstaan. Het nieuwe ABN Amro zal groter zijn dan SNS Bank, maar kleiner dan ING en Rabobank.

Dat blijkt uit antwoorden op kamervragen die minister van Financiën Wouter Bos donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het balanstotaal van de combinatiebank zal eind 2010 naar schatting 350 miljard bedragen. Ter vergelijking; het bankgedeelte van ING, dus zonder de verzekeringstak die het concern wil gaan afstoten, heeft op dit moment bijvoorbeeld een balanstotaal van zo'n 900 miljard euro. Rabobank komt op ongeveer 600 miljard euro en SNS heeft om en nabij de 70 miljard euro.

Medewerkers
Gemeten naar het aantal medewerkers geldt hetzelfde. Met ruim 25 duizend medewerkers na de integratie bevindt ABN zich een forse tree lager dan het bankgedeelte van ING, met 75 duizend man personeel en Rabobank, met ongeveer 60 duizend medewerkers. SNS heeft er 3000.

De combinatiebank zal over 510 kantoren beschikken in Nederland. Het bankgedeelte van ING heeft ongeveer 280 kantoren, Rabobank 1100 en het bankgedeelte van SNS ongeveer 150.

"De bank heeft voldoende omvang om schaalvoordelen te kunnen realiseren op het operationele vlak, maar ook om risico’s voldoende te kunnen spreiden" zo schrijft Bos.

Staatsschuld
De redding van ABN Amro en Fortis heeft behoorlijk bijgedragen aan de Nederlandse staatschuld. De gemiddelde staatschuld die is aangegaan voor het ingrijpen bij ABN AMRO/Fortis Bank Nederland zal in 2010 32,9 miljard euro bedragen, terwijl de totale staatsschuld op 324,9 miljard euro uitkomt. Dat betekent dat zo'n 10 procent van de staatschuld op het conto van deze reddingsoperatie te schrijven is.

In november werd bekend dat ABN Amro en Fortis een nieuwe kapitaalinjectie van 4,4 miljard euro krijgen, om aan de kapitaaleisen te voldoen en de banken te ondersteunen bij de integratie. Bos liet daarbij weten dat het echt de laatste keer is hij geld in de bank steekt.