TOKIO - American Airlines wil met zijn luchtvaartalliantie Oneworld en een investeerder 1,1 miljard dollar in het noodlijdende Japan Airlines (JAL) steken.

Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij voorkomen dat JAL overloopt naar Delta Airlines en de rivaliserende alliantie SkyTeam, waar ook Air France-KLM toe behoort.

American Airlines zei donderdag dat de financiële steun onderdeel zou zijn van een herstructureringsplan om JAL er weer bovenop te helpen. JAL gaat gebukt onder een miljardenschuld. De Japanse luchtvervoerder heeft 300 miljard Japanse yen (2,2 miljard euro) nodig om een faillissement te voorkomen.

Schepje bovenop
Delta liet vorige maand weten met zijn SkyTeam-partners 1 miljard dollar in het Japanse bedrijf te willen steken. Daar wil het bedrijf nog wel een schepje bovenop doen, door samen te werken met een investeringsfonds, aldus Delta donderdag.

Beide luchtvaartmaatschappijen en -allianties staan te popelen om toegang te krijgen tot de Japanse markt. Ze kijken dan ook uit naar het tekenen van het verdrag voor open luchtverkeer tussen Japan en de Verenigde Staten. Dit verdrag wordt naar verwachting deze maand getekend.