AMSTERDAM - De tabaksgigant Reynolds American neemt het Zweedse bedrijf Niconovum over. Een opvallende zet, want Niconovum maakt producten die rokers van hun verslaving af moeten helpen.

De producent van Camel, Cool en Winston sigaretten betaalt 44 miljoen dollar, iets meer dan 29 miljoen euro, voor zijn Zweedse overnameprooi. Niconovum maakt onder meer nicotinekauwgum en nicotine-mondspray en verkoopt zijn producten onder de merknaam Zonnic op de Zweedse en Deense markt.

Volgens de bestuursvoorzitter van Reynolds, Susan Ivey, past de overname in de "schadebeperkende strategieën die Reynolds sinds een paar jaar ontwikkelt".

Risico's
"Op de lange termijn zal Reynolds met de aankoop tabaksgebruikers vernieuwende producten kunnen bieden die de risico's van roken kunnen verminderen", voegt Ivey daaraan toe. Het Amerikaanse concern is van plan Niconovum van voldoende kapitaal te voorzien om producten te blijven ontwikkelen en testen.

Het hoofdkantoor van Niconovum blijft gevestigd in Helsingborg onder leiding van het huidige bestuur. Naar verwachting zal de overname tegen het einde van het jaar afgerond worden.