AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële markten (AFM) kan marktmisbruik vaak niet aanpakken als gevolg van een gebrekkige Europese samenwerking.

Als betrokken beleggers niet in Nederland zijn gevestigd, mist de toezichthouder vaak bevoegdheden, zelfs als de verdachten in andere Europese landen zitten.

Dat heeft AFM-voorzitter Hans Hoogervorst gezegd tegen Het Financieele Dagblad. ''Wij hebben een grote achterstand ten opzichte van de Amerikaanse toezichthouders'', stelt Hoogervorst.

Hij vindt het Europese toezicht veel te gefragmenteerd. De 27 EU-lidstaten hebben elk hun eigen toezichthouder en eigen openbaar ministerie, die onderling niet altijd op een lijn zitten. ''Wat we nodig hebben is harmonisering. En ik twijfel of dat gaat lukken'', aldus de voorzitter tegen de krant.

Short-selling
Woensdag bereikten de EU-ministers van Financiën een akkoord over een nieuwe vorm van Europees toezicht. Maar volgens Hoogervorst krijgt de nieuwe Europese toezichthouder te weinig bevoegdheden, bijvoorbeeld op het gebied van short-selling. Dat is het speculeren op een koersdaling van een aandeel.