GOES - Ruim 300 werknemers van de alumiumsmelter Zalco in Vlissingen hebben zich woensdagavond tijdens een vakbondsbijeenkomst in Goes eensgezind uitgesproken tegen het loonoffer dat de directie van hen vraagt.

Het gaat om leden van FNV Bondgenoten, de CNV Bedrijvenbond en De Unie.

De werknemers willen niet volgend jaar 17,4 procent van hun salaris inleveren om het bedrijf er weer bovenop te helpen; 11 procent van het loon en de rest door versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen.

Jongerius
FNV-voorzitter Agnes Jongerius was ook aanwezig bij de ledenvergadering van FNV Bondgenoten, evenals een vertegenwoordiging van de aluminiumsmelter Aldel in Groningen, waar eenzelfde kwestie speelt. Zalco en Aldel kampen met de recessie en met hoge energieprijzen.

Voor de vakbonden is zo'n loonoffer onaanvaardbaar, temeer omdat het niet gepaard gaat met een garantie voor behoud van werkgelegenheid.

FNV-bestuurder Koos de Meij zei dat Zalco nu een week de tijd krijgt om op het voorstel terug te komen. Als dat niet gebeurt, gaan de vakbondsleden zich beraden op acties.