LEERSUM - Toeristenorganisatie VVV stopt helemaal met beleggen. De organisatie wil geen risico meer lopen met geld dat wordt gereserveerd voor ingewisselde cadeaubonnen.

Financieel directeur Arie van Ee zei woensdag dat de beleggingsportefeuille voor eind dit jaar zal worden geliquideerd.

VVV leed vorig jaar door de financiële crisis een verlies van 1,8 miljoen euro op zijn beleggingsportefeuille, die begin 2008 nog een omvang had van 5,2 miljoen euro. De organisatie is de grootste uitgever van cadeaubonnen in Nederland, onder namen als de Irischeque, de Nationale Dinercheque en Boncadeau.

Risico
Van Ee benadrukt dat in 2007 al is besloten om de risico's drastisch te beperken. De beleggingen hadden toen nog een waarde van 40 miljoen euro.

VVV wil het geld van de cadeaubonnen voortaan in termijndeposito's en snel opvraagbare leningen aan de overheid steken of op lopende rekeningen aanhouden. ''Wij willen als dienstverlenende organisatie op geen enkele manier risico lopen. Het geld is van derden'', aldus Van Ee.

Cadeaubonnen
Jaarlijks haalt VVV ongeveer 145 miljoen euro op met de verkoop van cadeaubonnen. Het overgrote deel, ongeveer 125 miljoen euro, is afkomstig van de Irischeque.

VVV maakt winst, doordat mensen niet alle cadeaubonnen inleveren. VVV is eigendom van een stichting die geen winstoogmerk heeft. Geld dat overblijft, wordt onder meer gestoken in de promotie van toeristisch Nederland.