BRUSSEL - Minister Wouter Bos van Financiën heeft er goede hoop op dat de EU-lidstaten bereid zijn hun begrotingstekorten snel weg te werken.

De termijnen die de Europese Commissie hiervoor hanteert, lijken redelijk overeind te blijven, zei Bos maandag in Brussel voor aanvang van overleg met zijn EU-collega's.

Vorige maand toonde de minister zich nog zorgelijk dat grote lidstaten als Frankrijk en Duitsland zouden proberen zich onder de aansporingen van de Europese Commissie uit te wurmen. Maar inmiddels zijn er signalen dat de twee grootste EU-landen toch allebei 2013 willen accepteren als het jaar waarin hun tekort weer onder het Europees maximum van 3 procent moet zijn gedaald.

Landen
''Als dat de uitkomst is, ben ik tevreden'', zei Bos. Hij wees erop dat als één land een aparte behandeling krijgt, andere landen die ook zullen bedingen.

Ook Nederland moet in 2013 zijn tekort weer onder die limiet brengen. Dat betekent dat het vanaf 2011 met bezuinigingen moet komen. Nederland accepteert die opdracht van Brussel.

De tekorten van de EU-landen zijn het afgelopen jaar fors opgelopen doordat ze grote bedragen in de noodlijdende economie hebben gepompt.