DUBAI - De heerser van Dubai heeft dinsdag zijn bevolking gevraagd om ''de mouwen op te stropen'' om de economie te ondersteunen. Met de kwaliteiten die het Arabische emiraat nu heeft, is het mogelijk om de problemen te overwinnen. 

Sjeik Mohammed bin Rashed al-Maktoum zei dat in zijn eerste publiekelijke verklaring, nadat de problemen bij de staatsinvesteringsmaatschappij Dubai World vorige week naar boven waren gekomen.

Volgens de sjeik is Dubai nu een van de grootste economieën ter wereld op het gebied van macht en stabiliteit.

Liefde
Tot de bevolking zei hij: ''Ik weet dat liefde voor jullie land diep in jullie hart is gesloten. Maar de grootste vorm van liefde is jezelf wegcijferen. Dus verzamel je gedachten, verlicht je geest, stroop je mouwen op, werk hard, kijk altijd vooruit en geloof dat God goed werk niet onbeloond laat.''

Sjeik Mohammed herhaalde later tegen journalisten bewoordingen van het hoofd van het ministerie van Financiën eerder deze week dat de overheid van Dubai en Dubai World niet hetzelfde zijn. ''Het door elkaar halen van Dubai World en de regering van Dubai is verkeerd'', zo zei hij.

Dubai World maakte vorige week bekend schuldeisers voorlopig niet te betalen. Die mededeling heeft veel onrust veroorzaakt op de financiële markten. De beurzen in Dubai en Abu Dhabi gingen dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag hard omlaag. In Dubai sloot de belangrijkste graadmeter met een verlies van 5,6 procent, de beursindex van zijn buurland verloor 3,5 procent.

Dubai World
Investeerders schrokken maandag van de mededeling van de overheid van Dubai dat ze niet garant zal staan voor Dubai World, dat met 59 miljard dollar aan schulden kampt. Dubai World liet maandagavond weten dat het uit is op sanering van 26 miljard dollar aan schulden bij een aantal onderdelen, waaronder de grote projectontwikkelaar Nakheel.

Onderdelen als P&O Ferries en DP World, die in Nederland actief zijn, krijgen niet te maken met een herstructurering. Volgens Dubai World hebben deze activiteiten een ''stabiele financiële basis''.

Abu Dhabi
Nog altijd gaan economen ervan uit dat Abu Dhabi zijn buurland te hulp schiet. Abu Dhabi beschikt in tegenstelling tot Dubai over aanzienlijke oliereserves. De omvang van het staatsinvesteringsfonds wordt geschat op 400 tot 500 miljard dollar. De totale schuld van Dubai bedraagt 80 miljard dollar.

De president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, tevens de baas in Abu Dhabi, liet zich dinsdag niet uit over de financiële situatie in Dubai. Wel zei hij dat de wereldwijde financiële crisis de plannen van de Verenigde Arabische Emiraten niet in de war heeft gegooid.


Zie ook: dossier Dubai