AMSTERDAM - Hoewel de economie in de meeste landen weer groeit, neemt de werkloosheid nog altijd toe. Als gevolg hiervan ziet de kantorenmarkt zijn huurinkomsten drastisch dalen, zo blijkt uit een rapport van vastgoedconcern CB Richard Ellis Group.

De internationale kantorenmarkt is het afgelopen jaar gemiddeld 7,7 procent goedkoper geworden. In bijna 50 steden bedroeg de achteruitgang zelfs meer dan 10 procent. Vooral de duurste steden zijn een stuk betaalbaarder geworden.

In de New Yorkse toplocatie Manhattan kelderden de huurkosten met 30 procent. De kantorenmarkten in Singapore en Hong Kong moesten nog grotere klappen incasseren met minnen van respectievelijk 53 en 41 procent. De grootste daling werd gesignaleerd in het Oekraïense Kiev, daar gingen de kantoorkosten met ruim 64 procent onderuit.

Werkloosheid
Kantoren worden goedkoper doordat bedrijven door de recessie massaal banen schrappen. Hierdoor daalt de vraag. In de Verenigde Staten heeft de werkloosheid het hoogste niveau sinds 1983 bereikt, terwijl het percentage in Europa is opgelopen tot 9,3 procent.

De Londense wijk West End heeft, ondanks een daling met 26 procent, nog altijd de duurste kantoren. Bedrijven tellen daar gemiddeld 184.85 dollar per vierkante voet - vergelijkbaar met 0,0929 vierkante meter - per jaar neer.

Dubai
Amsterdam staat op de 41ste plaats in de lijst met duurste kantoorlocaties. Een kantoor kost hier gemiddeld 54,44 dollar per vierkante voet per jaar. Het geplaagde Dubai neemt de achtste positie in.

In 41 steden stegen de kosten voor het huren van kantoorruimte juist. De grootste stijging is te vinden in het Schotse Aberdeen, waar kantoren 12,3 procent duurder werden. Ook het Braziliaanse Rio de Janeiro en het Turkse Istanbul zagen hun kantorenmarkt behoorlijk aantrekken.