AMSTERDAM - In de maand november zijn 27.694 nieuwe personenauto's verkocht, een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde voorlopige cijfers van Bovag, RAI Vereniging en RDC.

In de maand oktober was de daling nog 14,5 procent op jaarbasis. Hoewel de daling nu minder groot is, is er volgens een woordvoerder van Bovag ''zeker nog geen sprake van herstel'' van de markt.

''De autoverkopen vertonen dit jaar een zeer grillig verloop: dan weer is de daling kleiner, dan weer groter. We hebben te maken met een unieke situatie.''

Dit jaar zijn er tot en met november in totaal 379.593 nieuwe auto's verkocht, dat is nog altijd 23 procent minder dan in de eerste elf maanden van vorig jaar. Medio oktober ging de branche nog uit van 360.000 auto's voor heel 2009. Dat aantal blijkt nu achterhaald. ''We hebben de jaarprognose twee keer bijgesteld, deze blijkt nu aan de voorzichtige kant'', aldus de Bovag.

Frankrijk
Ook in een aantal andere Europese landen werden cijfers over de autoverkopen bekendgemaakt. In Frankrijk bleek de verkoop van nieuwe auto's met ruim 48 procent toegenomen te zijn op jaarbasis. De Franse overheid heeft een programma ingevoerd om de autoverkopen te stimuleren.

De verkopen van nieuwe personenauto's in Spanje zijn in de maand november met ruim 26 procent omhooggeschoten tot 98.202 stuks vergeleken met de voorgaande maand. Het is de tweede maand op rij dat de verkopen toenamen. Het herstel van de vraag is vooral te danken aan de slooppremie van de Spaanse overheid.