AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Bristol willen de bewegingsenergie die vrijkomt van huishoudelijke apparaten zoals snelkokers gaan gebruiken om schone energie mee op te wekken. Binnen vijf jaar moet die groene stroom commercieel inzetbaar zijn.

Dat schrijft de website Businessgreen.com. In sommige industrieën wordt de techniek, die bekendstaat als het 'oogsten van energie', al ingezet, maar tot nu toe is het niet gelukt om van een apparaat dat maar een beperkt aantal trillingen per seconde maakt voldoende energie te vangen.

De onderzoekers willen nu een veer ontwikkelen die wel veel verschillende trilfrequenties kan opvangen, waardoor ook de vrijgekomen energie van huishoudelijke apparaten gebruikt kan worden. De opgevangen energie heeft ongeveer evenveel kracht als die van een batterij, maar is milieuvriendelijker omdat deze geen schadelijke stoffen kan lekken.

"Er is veel gratis, schone energie in de vorm van trillingen beschikbaar, maar die kan nu nog niet opgevangen worden", zegt een van de onderzoekers. "Nieuwe energie-oogsters kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het voldoen aan een meer efficiënte en duurzame energiebehoefte."