AMSTERDAM - Veilingsite eBay moet van de Franse rechter opnieuw een boete betalen voor het toestaan van handel in nepparfums en tassen van LVMH. De boete bedraagt 1,7 miljoen euro.

De uitspraak is de zoveelste stap in een slepende zaak rondom nepparfums en tassen van het merk Louis Vuitton Moet Hennesy (LVMH) die via eBay worden verhandeld.

In juni 2008 werd de online marktplaats al gesommeerd een boete van 40 miljoen euro te betalen voor het weigeren te verwijderen van aanbiedingen voor deze producten.

Speciale kanalen
De rechter legt een extra boete van 1,7 miljoen euro op aan eBay omdat er nog steeds meer dan duizend producten van LVMH terug te vinden waren op de site.

LVMH, bekend van onder andere parfums van Christian Dior, verhandelt zijn koopwaar alleen via speciale kanalen en staat niet toe dat dit via sites als eBay verloopt. Zelfs als de producten echt zijn mogen ze niet worden verhandeld via de veilingsite.

De boete werd opgelegd ondanks het argument van eBay dat er een softwarefilter is geïnstalleerd om LVMH-producten voor Franse gebruikers onzichtbaar te maken. eBay is verontwaardigd en zegt zich aan de bepaling van de rechter te hebben gehouden.

Selectief
"De uitspraak raakt consumenten door ze te verbieden om authentieke producten online te verhandelen", zegt Alex von Schirmeister, algemeen manager van eBay in Frankrijk.

Hij vindt dat er door de bepaling van de rechtbank sprake is van 'selectieve distributie'. "Het werkt beperkende verspreidingscontracten in de hand en dat niet concurrerend."

eBay gelooft dat het oordeel in hoger beroep teruggedraaid wordt. Ook vindt eBay de boete buiten proporties omdat eBay zich aan de regels heeft gehouden. Het hoger beroep van eBay dient in mei 2010.