AMSTERDAM - Nieuwe software moet door middel van simulatie een eventuele toekomstige financiële crisis helpen voorkomen. Dat maakt de Europese Commissie, die de opdracht voor het ontwerp heeft gegeven, maandag bekend.

Het simulatieprogramma gaat voorspellingen doen over de interactie tussen verschillende deelnemers aan de economie. Het brengt in kaart hoe bijvoorbeeld huishoudens, banken, werkgevers en werkzoekenden op elkaar reageren in bepaalde economische omstandigheden.

Door het levensechte karakter van de 'spelers' kan nu makkelijker getest worden wat voor effect nieuwe beleidsmaatregelen op de maatschappij en de economie zullen hebben.

Vergrijzing
Brussel hoopt hiermee licht te kunnen werpen op kwesties als vergrijzing, de reactie van banken op een kredietcrisis en de uitputting van energiebronnen.

"Dit onderzoek helpt ons de stap te maken van de economie van pen en papier naar de economie van supercomputers", vindt EU-commissaris Viviane Reding van Informatie en Media.

De traditionele economie was niet in staat om de omvang van het effect van de crisis op de wereldeconomie te voorspellen. Het nieuwe programma moet een aanvulling gaan vormen op het 'gewone' werk van economen.

Supercomputers
Het programma draait op zogenoemde supercomputers, omdat deze de capaciteit hebben om simulaties op grote schaal uit te voeren. Ze zullen echter toegankelijk zijn vanaf gewone PC's, zodat economen en beleidmakers er gebruik van kunnen maken.

Het onderzoeksproject, uitgevoerd door verschillende Europese universiteiten, heeft drie jaar in beslag genomen en 2,5 miljoen euro gekost. Het simulatieprogramma maakt gebruik van dezelfde technieken voor digitale animatie als in films worden toegepast.