TOKIO - De Japanse regering stelt waarschijnlijk deze week een nieuw stimuleringspakket samen voor de economie van Japan.

Ze maakt zich zorgen over de stijgende koers van de yen ten opzichte van de dollar, wat het herstel van 's werelds op een na grootste economie bedreigt. Een woordvoerder van de regering zei maandag dat het pakket een omvang krijgt dat ''niet minder'' is dan 2,7 biljoen yen (20,7 miljard euro).

Het gaat om de tweede extra begroting die dit jaar wordt samengesteld. De schuldpositie van Japan verslechtert daardoor rap. Eind september had het land 864,5 biljoen yen (6639 miljard euro) aan schulden uitstaan. Dit komt neer op 180 procent van de omvang van de economie.

Yen
De yen staat nu ten opzichte van de dollar op het hoogste niveau in veertien maanden. Dit doet grote exporteurs zoals Toyota en Sony veel pijn.

Het economische herstel in Japan is nog altijd fragiel. Maandag bleek dat de industriële productie in oktober maar 0,5 procent was toegenomen in vergelijking met september, terwijl een groei van 2,5 procent was verwacht. In vergelijking met een jaar eerder was de productie ruim 15 procent lager.