Bij een succesvolle bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername is een betrouwbare en deskundige adviseur een onmisbare schakel.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat mkb ondernemers moeite hebben met het vinden van een ‘betrouwbare’ adviseur die hun met raad en daad bij kan staan tijdens de bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername.

Uit een onlangs gehouden onderzoek van MKBnext blijkt dat na het vinden van een koper, mkb ondernemers het vinden van een betrouwbare en deskundige adviseur het meest lastig vinden. Uit eigen ervaring weet ik dat een ondernemer naast een betrouwbare en deskundige adviseur, het liefst een adviseur uit eigen regio raadpleegt.

Adviseurs
Echter is de markt van bedrijfsovernameadviseurs ondoorzichtig: wie zit waar en wie doet wat? Voor bedrijfsovernameadviseurs daarentegen is het behoorlijk lastig om hun doelgroep actief te benaderen. Immers, ondernemers met bedrijfsoverdracht plannen staan niet langs de kant van de weg te zwaaien.

Een ander heikel punt is het verhaal van de betrouwbaarheid en deskundigheid van adviseurs. Iedereen mag zich adviseur noemen en aan de buitenkant valt geen goede selectie te maken wie wel, en wie niet een goede adviseur is. Is iemand die veel opleiding heeft een goede adviseur? Is iemand die 20 jaar ervaring heeft een goede adviseur? Beide vragen zijn in sommige gevallen negatief te beantwoorden.

Overname
Vooral bij een bedrijfsoverdracht of een bedrijfsovername is het van groot belang dat de ondernemer er een betrouwbare en deskundige adviseur bij betrekt. Een overdracht, of overname, kan immers maar een keer goed gedaan worden! Een mislukte overdracht of overname heeft namelijk grote consequenties voor de ondernemer en zijn organisatie.

Vorenstaande en diverse onderzoeken hebben dan ook geleid tot het Bedrijfsovername Keurmerk. Dit keurmerk heeft enerzijds tot doel de markt van bedrijfsovernameadviseurs en bedrijfsovernamebemiddelaars te professionaliseren en zich beter te profileren. Anderzijds is het doel om de markt van bedrijfsovernameadviseurs en bedrijfsovernamebemiddelaars in kaart te brengen zodat de mkb ondernemer duidelijk kan zien wie waar zit en wie wat als specialiteit heeft.

Keurmerk
Het Bedrijfsovername Keurmerk is goed ontvangen bij mkb ondernemers. Ondernemers vinden het Bedrijfsovername Keurmerk van een grote toegevoegde waarde voor wat betreft de transparantie van deze markt waarin zich ook veel ‘cowboys’ bevinden. Maar ook de adviseurs zijn enthousiast, ook al zijn er ook adviseurs die transparantie en professionaliseren maar irritante begrippen vinden. En op dit soort adviseurs zitten we nu net niet te wachten!

Piet Regnerus is directeur van 2Excell bv (bedrijfsovernamekeurmerk.nl) en ANY Concept bv (oa. Omzetbeurs.nl en Totaalduurzaam.nl). De blogs van Piet gaan over zijn specialiteiten zoals bedrijfsoverdracht- en overnames, duurzaam ondernemen en overige MKB-gerelateerde zaken.