AMSTERDAM - Microsoft heeft een advies tegen het gebruik van twee Intel-chips in servers ingetrokken. Dat zou gebeurd zijn na druk van Intel.

Volgens het Duitse tijdschrift C't wilde Microsoft het gebruik van Intels Nehalem Xeon-processoren (Core i7 en i5) onder WIndows Server 2008 Release 2 afraden. Maar na pressie vanuit Intel werd dat advies uiteindelijk niet gepubliceerd.

Microsofts voorgenomen waarschuwing sloeg op een bug die de Hypervisor onder Windows Server 2008 deed crashen. Met een hypervisor zijn meerdere besturingssystemen tegelijk op een hostcomputer te draaien.

Patch
Voor de bug is een patch beschikbaar, maar deze pakt nadelig uit: diverse instellingen verdwijnen van de server na installatie.

C't komt na enig onderzoekswerk tot de conclusie dat Microsoft de inzet van de genoemde chips in servers wel degelijk afraadt, maar dat Intel op de barricaden is gesprongen. De chipfabrikant wist hierdoor op het laatste moment te verhinderen dat Microsoft het negatieve advies over Core i7 en i5 naar buiten bracht.