ABU DHABI - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bekijken hoe ze het door schulden geteisterde buurland Dubai kunnen helpen. Een regeringsvertegenwoordiger van de VAE zei dit zaterdag tegen persbureau Reuters.

 ''We kijken naar Dubais verplichtingen en zullen deze van geval tot geval beoordelen.'' Dat betekent niet dat Abu Dhabi, hoofdstad van de VAE, borg staat voor alle schulden van Dubai, aldus de official. De VAE, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld, selecteert ''van geval tot geval'' waar en wanneer ze kunnen assisteren, zei hij.

Schuld
Dubai maakte afgelopen week bekend met een enorme schuldenlast te kampen. Het Arabische emiraat is in de problemen gekomen door de economische crisis, waardoor de financiering van de groeiplannen opdroogde. De vastgoedmarkt in het emiraat is daarop hard ingezakt.

Abu Dhabi heeft inmiddels via de centrale bank en twee private banken voor 15 miljard dollar (10 miljard euro) aan indirecte steun verleend aan zijn noodlijdende buur. De schuldenlast van het golfstaatje bedraagt naar schatting in totaal zo'n 80 miljard dollar (53 miljard euro).

Zie ook ons dossier 'Dubai'