HILVERSUM - Topman Gerrit Zalm vertrouwt erop dat het onderzoek naar zijn functioneren als DSB-bestuurder zijn toekomst bij ABN Amro niet in de weg zal staan. "Ik hoop en verwacht dat het positief is", zei Zalm vrijdag in een interview met RTL Z over de uitkomst van het onderzoek.

Zalm zei zichzelf, als het woord DSB valt, "goed in de spiegel te kunnen aankijken". Mocht het onderzoek van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toch negatief voor hem uitpakken, dan is Zalm weg als topman van de fusiebank van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. "Dan kan ik überhaupt geen bankbestuurder zijn."

DSB Bank werd onlangs failliet verklaard. Een onderzoek naar het optreden van (oud-)bestuurders van de bank is een onderdeel van het grote onderzoek naar de neergang van de bank. Zalm trad in 2007 als hoofdeconoom aan bij DSB. Later werd hij financieel directeur.

Koerswijziging
In het interview benadrukte Zalm dat hij zijn best heeft gedaan om de financiële positie van de bank te verbeteren en de eisen aan kredietverlening aan te scherpen, en daar ook zichtbaar resultaten mee heeft geboekt. Hij sprak van een "belangrijke koerswijziging" onder zijn beleid. "Ik ben van meet af aan bezig geweest om de kwaliteit van de kredietverlening te verbeteren. Dat zag je in de loop van 2008 gebeuren."

Als financieel topman is Zalm bovendien meteen aan de slag gegaan met opmerkingen van toezichthouder DNB. Het ging om eisen tot verbeteringen in het risicobeheer, solvabiliteit, liquiditeit en de kostenbeheersing. Ook moest DSB zijn expansieplannen temperen.

Geen spijt
Zalm zei geen spijt te hebben van zijn werk bij DSB. "Ik heb een enorm programma van verbetering op touw gezet. Daar kijk ik positief op terug." Ook het incassobeleid van DSB functioneerde in Zalms ogen goed. Klanten konden er vrijwillig mee instemmen dat een deel van hun salaris rechtstreeks naar de bank ging voor de aflossing, aldus de voormalig financieel directeur.

Zalm wilde eigenlijk buiten de publiciteit blijven tot het onderzoek naar hem klaar is. Maar de vele negatieve verhalen werden hem te gortig. De "roddel en achterklap" zijn volgens hem schadelijk voor zijn reputatie. "Ik vind dat ik mezelf even moet verdedigen." Minister Wouter Bos (Financiën) hoopt dat het onderzoek binnenkort klaar is.