AMSTERDAM - De vakbonden hebben met ABN Amro en Fortis Bank Nederland een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan.

De komende drie jaar zullen er bij de integratie van beide banken achtduizend werknemers verdwijnen. Met de bonden zijn afspraken gemaakt dat zoveel mogelijk werknemers herplaatst worden. Ook bieden de banken hulp bij het zoeken naar een andere baan.

Dit hebben FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en BBV vrijdag laten weten. De bonden zeggen blij te zijn met de nieuwe overeenkomst.

Klappen
Door het samengaan van ABN Amro en Fortis zal volgens de bonden ongeveer een kwart van de werknemers bij beide banken hun baan verliezen. De grootste klappen vallen bij de bankkantoren (2200 banen), de serviceafdelingen (2000 arbeidsplaatsen) en de hoofdkantoren (1000 banen).

Het sociaal plan geldt voor de periode 1 maart 2010 tot 1 januari 2013. Volgens de bonden gaan de banken veel meer dan in het verleden vanaf het moment dat banen dreigen te verdwijnen, zorgen voor opleiding, ondersteuning en bemiddeling. In de eerste plaats wordt gestreefd naar interne herplaatsing. Het sociaal plan voorziet ook in een financiële compensatie als geen nieuw werk kan worden gevonden.

ABN Amro en Fortis Bank Nederland zijn ook blij met het akkoord. ''Van werk naar werk staat centraal. Dat is voor ons en ook voor de vakbonden het belangrijkste uitgangspunt'', aldus Caroline Princen, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.

Complex
"Het was een vrij complex verhaal, omdat we met verschillende culturen en sociale plannen te maken hadden", reageert FNV-onderhandelaar Carla Kiburg. "Wat bij ene gebruik is, kon bij andere absoluut niet."

Volgens haar is in de nieuwe plannen voor iedereen begrijpelijk waarom hij of zij zijn baan wel of niet behoudt.

Leidend
De onderhandelingen over het sociale plan begonnen al een jaar geleden, nadat Fortis ABN Amro had overgenomen. "Toen was Fortis de leidende partij", zegt Kiburg. Na de kredietcrisis veranderde alles toen de overheid Fortis redde van de ondergang. Kiburg: "Nu zijn de zaken omgekeerd, en is ABN de 'leading'."

De overheid heeft zich, als eigenaar van Fortis en ABN Amro, niet bemoeid met de onderhandelingen, zegt Kiburg. "Bos heeft ons daarbij alle vrijheid gegeven."

Vanaf volgend jaar zomer zal de nieuwe bank verder gaan onder de naam ABN Amro. De integratie van de twee banken zal zeker tot en met 2013 duren.