In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen lijken veel bedrijven en organisaties bewust op de voorgrond te treden, met de claim bij te dragen aan duurzame energie. Zo wisten onder andere de TU Delft, Universiteit Twente, DSM en de Rabobank zich deze week in de kijker te spelen.

In samenwerking met Idealize

De Universiteit Twente vond een methode uit die de opbrengst uit blauwe energie verviervoudigt. Blauwe energie is energie die opgewekt wordt bij het samenkomen van zout en zoet water. Volgens experts is de verviervoudiging genoeg voor een ‘blauwe’ elektriciteitscentrale. Promovendus Piotr Długołęcki voerde het onderzoeksproject uit.

Bio-ethanol
Dankzij de TU Delft kunnen we sinds kort bio-ethanol in de toekomst zonder bijproducten produceren. Onderzoekers onthulden deze week succesvol gen-manipulatie toegepast te hebben op de gist, die ethanol produceert.

Door één extra gen toe te voegen aan de gist, ontstaat een nieuw soort gist die azijnzuur omzet in ethanol. Verder verwijderden de onderzoekers twee genen die noodzakelijk zijn voor de vorming van het schadelijke bijproduct glycerol.

Dutch Greentech Fund
De TU Delft kwam deze week nogmaals in het nieuws. Samen met de Wageningen Universiteit, het Wereld Natuurfonds en de Rabobank kondigden ze aan het Dutch Greentech Fund op te richten. Doel is om ‘groene innovatie’ in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Het fonds investeert in Nederlandse tech start-ups die een innovatief en duurzaam product op de markt brengen of hun productieproces verduurzamen. De totale omvang van het fonds bedraagt bij aanvang circa 21 miljoen euro en zou begin 2010 kunnen worden uitgebreid tot circa 40 miljoen euro.

Wubbo Ockels: 'De Nederlandse staat blundert'
Het is precies het soort initiatief dat oud-astronaut en TU Delft-hoogleraar Wubbo Ockels graag meer ziet. In een interview met Idealize vertelde hij deze week zich zorgen te maken over de wijze waarop waarop Nederland technologische innovatie stimuleert. Investeringen in onderwijs en duurzame energie zouden tekort schieten.

“Studenten hunkeren momenteel naar kennis en dan gaat Den Haag juist bezuinigen op onderwijs. Ik vind dat een blunder," aldus Ockels. Daarnaast lopen we volgens hem in Nederland achter met het ontwikkelen van duurzame technologie. “Ook daar moet de overheid meer in investeren.”

Anti-spiegellaag verhoogt rendement zonnecel
DSM ontwikkelde een anti-spiegellaag, waarmee het rendement van zonnepanelen met meer dan een halve procent toeneemt. Deze gecoate panelen zouden in 2010 al op de markt komen.

“Het glas laat door de coating zo’n vier tot tien procent meer licht door dan zonder coating, afhankelijk van de hoek waaronder het licht invalt’, vertelt een DSM-woordvoerder op Idealize. “De coating kan hierdoor de opbrengst van een huidig paneel met zestien procent rendement met een halve tot een hele procent verhogen.”

KLM
Air France-KLM eiste deze week het meest nadrukkelijk de aandacht op. Maandag maakte de luchtvaartmaatschappij met succes een proefvlucht op basis van biobrandstof. Maar vliegtuigen kunnen in de toekomst mogelijk van meer alternatieve energie gebruik maken, door het piëzo-elektrisch effect.

Piëzo-elektriciteit ontstaat door kristallen of kwarts samen te drukken: dit veroorzaakt kinetische energie en daarmee elektrische spanning. Het wordt op wegdekken toegepast, maar wetenschappers willen het effect ook testen op de rompen van vliegtuigen.