AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) moet zich meer inspannen voor ontwikkelingslanden. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag gezegd tijdens een symposium in Amsterdam.

DNB moet volgens hem harder werken om te voorkomen dat ontwikkelingslanden gedwongen worden grote hoeveelheden dollars in reserve te houden. De minister vindt dat er een meer evenwichtige verdeling nodig is van de rol van reservevaluta. ''We moeten de dollar in zekere zin ontlasten'', zei hij.

Volgens Koenders hebben ontwikkelingslanden, maar ook Nederland, belang bij een verandering van het internationale financiële en monetaire systeem.

Markt
Uiteindelijk bepaalt de markt welke munt of munten een reservefunctie krijgen, zei Koenders. ''Maar overheden kunnen daar wel degelijk invloed op uitoefenen.''

DNB moet volgens hem ook helpen om er voor te zorgen dat de armste ontwikkelingslanden een stem krijgen bij de internationale financiële instellingen. Dat zal volgens hem hun vertrouwen in financiële instellingen vergroten en dat is in het belang van de Nederlandse handel.