DUBAI - Dubai is hard geraakt door de financiële crisis. De laatste jaren bouwde het Arabische emiraat onvermoeibaar aan de meest prestigieuze bouwprojecten.

Daarmee wilde de stadstaat, die relatief weinig olie heeft, zichzelf op de kaart zetten voor toeristen en zakenmensen. Aan die ambitie is hardhandig een einde gekomen.

Dubai financierde de projecten veelal met geleend geld. Door de financiële crisis is de geldstroom gestokt. Bovendien zijn veel vastgoedprojecten een luchtbel gebleken en is de waarde ervan de laatste tijd fors gedaald. Woensdag meldde Dubai World, dat het belangrijkste investeringsvehikel is van Dubai, het komende halfjaar geen schulden meer wil terugbetalen.

Zusterstad
Eerder dit jaar werd Dubai nog uit de brand geholpen door zusterstad Abu Dhabi. Dat emiraat stak toen 10 miljard dollar in de buur in nood. Maar vooralsnog steekt het land ditmaal geen helpende hand toe.

Deze financiële problemen van Dubai, dat inmiddels gebukt gaat onder een schuldenlast van ongeveer 80 miljard dollar (53 miljard euro), alarmeerden financiële markten. Op de beurzen daalden donderdag de aandelenkoersen fors, terwijl ook bedrijfsobligaties een flinke knauw kregen.

Met name banken moesten het ontgelden, omdat beleggers vrezen dat ze geld hebben gestoken in projecten in Dubai. ING daalde 6,6 procent, Aegon verloor 6,8 procent en SNS ging 3,3 procent omlaag.

Bubble
''Je kon op je klompen aanvoelen dat het een bubble was'', zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management over Dubai. Toch noemde hij de koersdalingen na het bekend worden van de situatie ''spectaculair en opvallend''. De Amsterdamse AEX verloor 3,4 procent en sloot op 307,32 punten.

Volgens hoogleraar financiële markten Arnoud Boot zijn de problemen van Dubai een domper voor het economische herstel. ''Dit is een negatief verhaal voor de wereldeconomie en met name voor de financiële sector'', stelde hij. ''Er is een soort van behoefte onder beleggers dat de financiële sector weer de groeimotor wordt die hij was. Maar het wordt nooit meer zoals vroeger'', aldus de hoogleraar.

Blootstelling
Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse hebben Europese banken ongeveer 13 miljard euro in Dubai gestoken. ING verklaarde een ''verwaarloosbare blootstelling'' te hebben in Dubai, terwijl Rabobank zei niet geraakt te worden.

De projecten in Dubai gingen vaak het voorstellingsvermogen te boven. Zo stampte de eilandstaat de hoogste wolkenkrabber ter wereld uit de grond, kun je er overnachten in het enige zevensterrenhotel ter wereld en werden er eilanden voor de kust gemaakt die samen de vorm van een palmboom hebben.

Verder herbergt het land de grootste overdekte skihal ter wereld, zodat mensen daar kunnen wintersporten terwijl het buiten 40 graden is.