AMSTERDAM - De beste effectenhandelaren beschikken over de perfecte combinatie van testosteron, ervaring en een werkgever die ze op een winstdeling trakteert.

Deze factoren leveren handelaren op die consequent beter presteren dan de markt, zelfs tijdens een crisis.

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Cambridge, die is verschenen op de website Public Library of Science, Plos One. Onderzoekers namen 53 zogenoemde 'high-frequency' handelaren uit het Londense financiële district onder de loep. Dit zijn handelaren die posities maar een paar seconden aanhouden en dus heel snel beslissingen nemen.

Risico
Het onderzoek bekeek vooral de 'Sharpe ratio', een maatstaf die uitgaat van de ratio tussen de winst die de handel oplevert en de hoeveelheid risico die daarbij genomen is. Dit geeft een indicatie van de vaardigheid van de betreffende persoon en is zichbaar in de zogenoemde wijs-tot-ringvingerlengte-ratio, de verhouding tussen de lengte van de wijsvinger en de lengte van de ringvinger.

"Een handelaar die 100 miljoen verdient wordt beschouwd als een ster, maar niet als de handelaar in kwestie net zo gemakkelijk 500 miljoen verloren had kunnen hebben. De Sharpe ratio meet vaardigheid beter dan winst, omdat de eerste een roekeloze handelaar kan ontmaskeren", verduidelijkt onderzoeker John Coates.

De onderzoekers hebben de Sharpe ratio's van de handelaren vergeleken met die van de belangrijkste Duitse aandelenindex DAX. De meer ervaren handelaren behaalden over een aantal jaren bezien een veel hoger gemiddelde dan de index.

Leerprocessen
Bovendien blijkt de Sharpe ratio aanzienlijk te verbeteren met het langer uitoefenen van het vak, een resultaat dat impliceert dat leerprocessen een rol spelen.

Het onderzoek heeft implicaties voor banken en hedgefondsen. "Onze studie laat zien dat banken een verbeterende Sharpe ratio kunnen gebruiken als maatstaf die aantoont of een handelaar een vaardigheid heeft ontwikkeld die het waard is om hem riant voor te betalen", aldus Coates.

De onderzochte personen werd echter door hun werkgevers geen bonus in het vooruitzicht gesteld, alleen een winstdeling. Bonussen zouden handelaren juist verleiden te grote risico's te nemen.

Testosteron
In eerder onderzoek van dezelfde universiteit werd al aangetoond dat succesvolle beurshandelaren in de baarmoeder waarschijnlijk zijn blootgesteld aan hogere doses testosteron dan hun gemiddelde collega's.

Volgens Coats is de neiging tot riskant gedrag inderdaad belangrijk, maar moet deze gecombineerd worden met training en de juiste financiële prikkels. "Het is bij handelen hetzelfde als bij sport; talent moet ondersteund worden door ervaring", licht Coates toe.