AMSTERAM - Chinese speculanten maken gebruik van de vraag naar de vermeende helende krachten van knoflook door de prijs op te drijven. Dat bericht de Financial Times donderdag.

De prijs van het gewas is sinds maart in een aantal grote Chinese steden vervijftienvoudigd. Het aanbod daalde door de recessie, terwijl er juist meer behoefte is van mensen die denken dat knoflook hen beschermt tegen de Mexicaanse griep.

Opbrengst
Een analist van Morgan Stanley vermoedt echter nog een andere oorzaak van de prijsstijging. China is goed voor drie kwart van de wereldwijde knoflookproductie. Een groot deel van de opbrengst zou in beslag worden genomen door handelaren die de prijs willen opdrijven. Morgan Stanley noemt de 'knoflookhype' een symptoom van de overvloed aan geld in de Chinese economie.

De China Daily berichtte eerder deze maand dat de knoflookprijzen in de provincie Shandong zelfs 40 keer over de kop waren gegaan ten opzichte van een jaar eerder. De krant noemde een middelbare school die 180 kilo van de sterk geurend plant had ingeslagen om zijn scholieren gezond te houden.

Ook in Europa zijn stijgende knoflookprijzen niet ondenkbaar. Ondanks waarschuwingen van de Servische autoriteiten dat de plant geen geneeskrachtige eigenschappen bezit, betalen ongeruste klanten de laatste tijd fors meer in het Balkanland, zo meldde persbureau AP eerder.