TILBURG - Toeristen hebben even geen boodschap aan duurzaamheid, zelfs als zij dat in hun dagelijkse leven wel belangrijk vinden.

Voor veel vakantiegangers heeft duurzaam toerisme een te hoog geitenwollensokkenimago, aldus vrijetijdswetenschapper Desiree Verbeek van de Universiteit van Tilburg.

Verbeek onderzocht voor haar promotie volgende week hoe het staat met de duurzaamheid in de vakantiebranche. Ze concludeert dat mensen die op vakantie gaan, niet zelf willen zoeken naar duurzame alternatieven.

Ze vinden dat de toeristensector en de overheid daar maar voor moeten zorgen. Toeristen zouden wel een duurzame vakantie willen boeken, als er een aantrekkelijk aanbod zou zijn.

Alpen
Verbeek noemt het samenwerkingsproject Alpine Pearls van de Alpenlanden als voorbeeld van hoe het kan. Binnen dit project kunnen mensen 'groen' reizen, verblijven en zich vermaken. Er zou veel duurzame winst te behalen zijn als grote touroperators dit soort aanbiedingen zouden doen, stelt de promovenda.

Ze zouden dan voor drie verschillende groepen minder milieubelastende vakanties moeten aanbieden: voor gezinnen met kinderen die binnen Europa blijven, voor doorgewinterde globetrotters en voor ouderen die al vaker milieuvriendelijk op vakantie zijn geweest.