TOKIO - De dollar is donderdag verder in waarde gedaald. Ten opzichte van de euro bereikte de Amerikaanse munt een stand van 1,5075 dollar, vlakbij de lage recordstand die eerder deze week werd bereikt.

Tegen de Japanse yen viel de dollar tot de laagste stand in veertien jaar. Een woordvoerder van de Japanse regering liet weten dat een verdere waardedaling van de dollar ten opzichte van de yen schadelijk zal zijn voor de Japanse economie.

Een dure yen maakt producten van Japanse exporterende bedrijven relatief duur in het buitenland. Daardoor wordt de concurrentiepositie van Japanse ondernemingen ondergraven.

Dollar
De val van de dollar is onder meer het gevolg van de lage rente in de Verenigde Staten. Daardoor keren beleggers zich af van traditionele investeringen in dollars en zoeken zij veiliger terrein in onder meer goud.

Analisten verwachtten niet dat de Japanse regering op korte termijn wil ingrijpen om de yen te drukken. De hogere stand van de Japanse valuta wordt vooral veroorzaakt doordat de dollar veel wordt verkocht; niet omdat er grote vraag is naar de yen.

Daarom zou de Japanse overheid alleen in samenwerking met de Verenigde Staten kunnen opereren. De Japanse minister van Financiën Hirohisa Fujii liet weten dat Japan ''de situatie scherp in de gaten houdt''.