MUMBAI - De staalmarkt heeft het dieptepunt van de malaise achter de rug. Dat heeft het Indiase Tata Steel, het moederbedrijf van Corus, donderdag gezegd bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010.

Tata illustreerde de opmerking aan de hand van een positief bedrijfsresultaat in het lopende derde kwartaal bij Corus, dat echter nog steeds verlies draait. Tata haalde in India een nettowinst van ruim 9 miljard rupees (127 miljoen euro) in het tweede kwartaal. Na verrekening van de resultaten van Corus leed het concern echter een nettoverlies van 27 miljard rupees.

Volgens Kirby Adams, topman van Corus, herstelt de vraag naar staal vanuit Europa en Noord-Amerika zich stukje bij beetje. ''Hoewel we denken dat die lijn doorzet, blijft het herstel broos, vooral in het Verenigd Koninkrijk en in de bouwsector'', aldus Adams.

Corus
Tata, dankzij de overname van Corus in 2007 de nummer acht onder de staalconcerns wereldwijd, verwacht een aanzienlijke verbetering van de resultaten in de tweede helft van het lopende boekjaar.

Volgens Adams ligt Corus op schema om de beoogde kostenbesparing van 1 miljard pond (circa 1,1 miljard euro) te halen en zijn ook de financiële doelstellingen voor de tweede helft van het jaar haalbaar. ''We geloven dat het ergste achter de rug is en dat we nu kunnen uitzien naar een positieve financiële prestatie.''