DEN HAAG - GroenLinks vindt het voorstelbaar dat oud-minister Gerrit Zalm van Financiën de eer aan zichzelf houdt en binnenkort zelf vertrekt als topman van bank ABN Amro.

 ''Het zou mij niet verbazen als hij een dezer dagen bekend gaat maken dat hij zal terugtreden'', aldus Tweede Kamerlid Jolande Sap van GroenLinks woensdag in televisieprogramma Nova.

Volgens Sap is er de afgelopen dagen in diverse media ''heel belastend'' materiaal naarbuiten gekomen, waaruit zou blijken dat Zalm praktijken met woekerhypotheken verdedigd heeft toen hij nog bij de DSB Bank werkte.

Lopende onderzoeken

Daarbij benadrukte het Kamerlid nog wel dat ze lopende onderzoeken naar de rol van de oud-minister bij DSB wil afwachten. Om vervolgens te stellen: ''Hij zal met een heel goed verhaal moeten komen, wil hij hier ongeschonden uitkomen''.

Het GroenLinks-Kamerlid zit in de parlementaire commissie die onderzoek moet doen naar het ontstaan en de aanpak van de financiële crisis. Maar Sap wees erop dat de ondergang van de DSB buiten dit onderzoek valt.