AMSTERDAM - Veel consumenten zijn niet goed op de hoogte van de dekking van hun zorgverzekering. Zo denkt 60 procent ten onterechte dat fysiotherapie vergoed wordt door de basisverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van online vergelijker Independer.nl.

Bijna een kwart van de 521 gepeilde consumenten neemt onterecht aan dat alternatieve geneeswijzen door de basisverzekering gedekt worden. Ruim 40 procent denkt dat hulpmiddelen als hoortoestellen en pruiken niet in de basisverzekering zitten, terwijl die gewoon vergoed worden.

Ook weet de helft van de mensen niet dat de pil wordt vergoed vanuit de basisverzekering en dat de kosten hiervoor van het eigen risico afgaan.

Eigen risico
Over het eigen risico bestaat eveneens verwarring. De meeste mensen (88 procent) weten dat zij een eigen risico hebben, maar weten soms niet waarvoor dit precies geldt. Zo weet 43 procent niet dat een ziekenhuisbezoek ten koste gaat van het eigen risico.

Bij kraamzorg vermoedt 37 procent dat dit meetelt bij het eigen risico, terwijl ongeveer evenveel mensen weten dat dit niet zo is. Verder is maar de helft van de mensen op de hoogte van het feit dat een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering niet van het eigen risico af gaat.

Kennis
Volgens Independer kan het gebrek aan kennis er voor zorgen dat mensen oververzekerd raken. "Negentig procent van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering, maar veel mensen maken hier nooit gebruik van", aldus een woordvoerder.

Met een beter passende verzekering kunnen consumenten volgens hem honderden euro's per jaar besparen. Tegelijkertijd kunnen mensen zich door kennisgebrek ook onderverzekeren.

Consumenten die over willen stappen hebben tot 31 december de tijd om hun oude zorgverzekeraar op te zeggen.