AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid dringt er bij de EC op aan de koop van Sun door Oracle goed te keuren. Een EC-hoorzitting waarin Oracle zijn zaak bepleit, is uitgesteld.

Voormalig presidentskandidaat John Kerry voert een groep van 59 Amerikaanse senatoren aan die bij de antitrustdivisie van de Europese Commissie lobbyen voor Oracle. De Amerikaanse softwareproducent wil servermaker Sun Microsystems inlijven, maar de EC heeft antitrustbezwaren.

Afhandeling
Senator Kerry heeft samen met senator Orrin Hatch een brief namens de 59 senatoren gestruud aan de EC, meldt de IDG News Service. Daarin pleit deze meerderheid van de 100 man sterke Amerikaanse Senaat voor "een vlotte afhandeling" van het onderzoek naar de beoogde overname van Oracle. Dit vanwege het toenemende tempo waarin Sun nu aan het afbrokkelen is.

"De deal tussen Oracle en Sun is in april aangekondigd. Zeven maanden zijn er voorbij gegaan zonder dat er een oordeel is geveld over die overname", schrijft Kerry. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de koop al goedgekeurd.

Banenverlies
Dat is weliswaar gebeurd na een verlenging van het eigen onderzoek in juni. "Aanhoudend uitstel van het EC-besluit om de overname goed te keuren, bedreigt duizenden Amerikaanse banen. Wij dringen dus aan op een snelle afhandeling."

Verder heeft Oracle uitstel aangevraagd en gekregen voor de hoorzitting waarin het de overname zou toelichten aan de antitrusttak van de EC. Die hoorzitting zou vandaag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar volgende week vrijdag. Oracle zegt meer tijd nodig te hebben om zijn pleidooi voor te bereiden.

Optimisme
Eerder heeft het bedrijf al laten weten optimistisch te zijn over de hele kwestie. Oracle is niet van plan Suns open source-database MySQL af te stoten, en denkt er wel uit te komen met de EC. Dit ondanks de kritische geluiden van de Europese antitrustautoriteit. Het lijkt erop dat de mededingingsgroep, nu nog onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes, het hard wil spelen.