AMSTERDAM - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, pleit ervoor dat banken hun balansen versterken.

Dit kunnen ze doen door aandelen uit te geven, winsten aan de reserves toe te voegen in plaats van het uitkeren van dividend en door beloningen te matigen, zo zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.

Staatssteun
Trichet plaatst in krant vraagtekens bij de aflossing van staatssteun door banken. Als dat gebeurt onder druk van de belastingbetaler lijkt Trichet dit "niet erg gezond". Hij benadrukt het belang van de kredietverstrekking door banken en herhaalt dat die kredietverstrekking de reden was voor steun door centrale banken en overheden.

De bankpresident voorspelt dat er banken zijn die "afschrijvingen op kredieten moeten incalculeren", ondanks dat herstel van de recessie "in het verschiet" ligt. Trichet pleit opnieuw voor nieuwe boekhoudkundige regels voor banken en roept eurolanden op hun begrotingstekorten snel binnen de normen van het stabiliteitspact te brengen.