AMSTERDAM - De twee oud-directeuren René R. en Rob van de V. van trustkantoor TMF zijn dinsdag voor belastingfraude veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 900.000 euro.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar celstraf en een boete van 1 miljoen euro tegen de twee geëist. De rechtbank in Amsterdam besloot echter tot strafvermindering door de lange procesduur en de ingrijpende gevolgen van de affaire voor de twee. Een derde verdachte, belastingadviseur Ella M., werd vrijgesproken.

R. en Van de V. hebben volgens het OM de fiscus voor ruim 4 miljoen euro benadeeld. Dat deden ze door in het jaar 2000 privéaandelen over te brengen naar hun eigen vennootschappen. Ze brachten hun vennootschap daarvoor veel te veel geld in rekening.

Graaien
De rechter nam het de twee ''bijzonder kwalijk'' dat zij als directeur van een belangrijk Nederlands bedrijf niet het goede voorbeeld hebben gegeven. Zij hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan 'graaien' en ook nog eens geen enkel besef getoond van de kwalijkheid daarvan.

Het moet volgens de rechter meewegen dat de zaak zeer ingrijpende gevolgen heeft gehad voor de twee mannen, die beiden hun functie hebben moeten neerleggen. Ook weegt mee dat alles wat R. en Van de V. hebben binnengehaald, via naheffingen weer bij hen wordt weggehaald. Zo kunnen ze alsnog aan hun fiscale verplichtingen voldoen.

Aangiften
Volgens de rechter hebben de twee echter opzettelijk onjuiste belastingaangiften gedaan met als doel dat te weinig belasting werd geheven. Een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar is daardoor volgens de rechter op zijn plaats.

De rechter veroordeelde de twee daarnaast tot een boete van 1 miljoen euro, waarvan na 10 procent strafvermindering 900.000 euro overblijft. Als de mannen niet betalen, riskeren ze een jaar cel.