AMSTERAM - Een kwart van de Amerikaanse huizenbezitters kampt met een hogere hypotheekschuld dan hun huis momenteel waard is. Dat bericht de Wall Street Journal dinsdag.

In het derde kwartaal van dit jaar hadden in totaal 10,7 miljoen Amerikaanse huishoudens door dalende huizenprijzen last van 'negative equity'. Daarmee is de schade die de kredietcrisis aanrichtte nog lang niet hersteld, blijkt uit cijfers van makelaar CoreLogic.

Deze 'onder water-hypotheken' bemoeilijken het herstel van de huizenmarkt. De getroffen eigenaren gaan eerder failliet waardoor de markt kan worden overspoeld met nog meer te koop staande huizen.

Florida
Ruim vijf miljoen huishoudens zitten vast aan een hypotheek die minimaal 20 procent meer waard is dan hun huis. Vooral in de staten Nevada, Arizona, Californië en Florida is de toestand nijpend. De krant voert een huiseigenaar in Las Vegas (Nevada) op die de prijs van zijn in 2004 voor 530.000 dollar gekochte huis zag kelderen naar amper 300.000 dollar.

Door de kredietcrisis kwam er een einde aan jarenlange prijsstijgingen in de VS. Of de markt nu herstelt in onzeker. In oktober daalde het aantal nieuw opgeleverde huizen met 10,6 procent op jaarbasis. Tegelijkertijd trok door de prijsdalingen het aantal verkopen in oktober aan met 24 procent vergeleken met een jaar eerder.