UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag advocatenkantoor Bartels failliet verklaard. Volgens de rechter is gebleken dat het bedrijf is opgehouden te voldoen aan betalingsverplichtingen.

Advocaat Dion Bartels, die zich opwierp als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers in zaken als Palm Invest en Partrust, laat weten erop te vertrouwen dat zijn kantoorgenoten hun klantenportefeuille zoveel mogelijk mee kunnen nemen naar hun nieuwe praktijkadressen en dat de schade voor klanten zoveel mogelijk beperkt wordt. De website van het kantoor is al uit de lucht.

De tuchtrechter schorste Bartels eerder deze maand als advocaat op verzoek van de Orde van Advocaten in Utrecht, omdat zijn bedrijfsvoering niet op orde was. Begin dit jaar stelde de Utrechtse raad van toezicht al dat de kantoorkosten in relatie met de omzet veel te hoog waren en dat de financiële basis van het kantoor kwetsbaar was.

Piramide
Bartels voelt zich slachtoffer van wat hij noemt een 'omgekeerde piramide'. Een aantal 'grote en machtige' fondsen hebben volgens hem met hulp van hun advocaten de Orde van Advocaten in Utrecht zover gekregen om Bartels als advocaat te schorsen. Daarop werden volgens hem zijn kantoorgenoten - die de faillissementsaanvraag indienden - gechanteerd.

De Amsterdamse advocaat A. van den End, die al optrad als bewindvoerder, is benoemd tot curator.